dimecres, 30 de març del 2011

I un cop de vent els despentina a Ràdio Tortosa


Ahir, entrevista al programa La punta del diamant de Ràdio Tortosa, de 12.00 a 13.00 h., amb Núria Mora i Irene Prades, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo on demà presento I un cop de vent els despentina.

Podeu escoltar el podcast del programa del dia 29-03-11, de 12h a 13h.
Durant la xerrada llegeixo un dels contes i s'escolta un fragment de la cançó de Jesús Fusté que el va inspirar.

Fes-te una foto amb el llibre a canvi d'un conte

Sandra, de La Sociedad Hostal-Bar d'Arenys de Lledó, m'envia una foto feta el passat dissabte a la llibreria Serret de Vall-de-roures.

I Jordi Sebastià, de Jesús, des de casa seva.

Com a tothom que m'enviï una foto amb el llibre, els he regalat un conte inèdit. Animeu-vos!

dimarts, 29 de març del 2011

Presentació de I un cop de vent els despentina


Aquest dijous arriba per fi la primera presentació del meu nou recull de contes I un cop de vent els despentina. Un cop més, seguint ja una tradició dels últims llibres, l'acte tindrà lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i tornaré a comptar amb la col·laboració d'Estrella Ramon, que llegirà algun dels contes. No sé quins, prefereixo gaudir de la sorpresa.

Però aquest cop estrenaré presentador, i tindré el luxe de comptar amb les sàvies paraules de Manuel Pérez Bonfill, mestre, escriptor, contista i autor de la cita inicial del llibre.
El camí des del moment d'escriure en soledat el primer conte, fins el contacte inicial amb els possibles lectors, és llarg, ple d'il·lusions, esperances. Que comenci a bufar el vent!
.
LLoc: Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
Data: 31 de març
Hora: 19.30 h.

Ploure (2)



" M’agrada quan plou amable, com avui; pots anar amb cotxe sense por i abaixar la finestreta sense que se’t mulli el seient, i t’entra aquella olor de terra mullada que a tothom li agrada tant. No cal posar els neteja parabrises a tota marxa, sinó lentament, al ritme d’una música que relaxi."
.
Fragment del conte "Ploure", inclòs a I un cop de vent els despentina.
Carme Rosanas ha creat les il·lustracions expressament per a aquest fragment de conte, cosa que li agraeixo infinitament.
.
Dijous, presentació del llibre a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, a les 19.30 h., a càrrec de Manuel Pérez Bonfill, i amb la col·laboració d'Estrella Ramon.

dilluns, 28 de març del 2011

Presentació virtual de I un cop de vent els despentina


Com ja és tradició en els darreres llibres, arriba la presentació virtual del nou recull de relats, I un cop de vent els despentina, publicat per Cossetània Edicions; el meu sisè llibre, el cinquè tossut intent de viure del "cuento".
Sovint el vent sotraga les nostres vides i, de vegades, alguna ràfega inesperada amenaça de fer-nos caure. Sovint, però, el vent només ens sacseja una mica, ens despentina, i ens recorda per un instant la dificultat de restar immòbils. Després, continuem endavant.
Més o menys, això els passa als protagonistes del llibre, com a un botiguer a qui li succeixen coses molt estranyes fins que descobreix ser un personatge de Pere Calders, o algú que badant mentre mira unes obres descobreix el sentit de la vida, com els papers que el vent fa ballar pels carrers de Tortosa, o com els protagonistes que respiren a Cornudella o Siurana. Algun conte està inspirat en les dones que fan espelmes a Arnes, o en la cançó que sona al vídeo de Jesús Fusté.
El vent ja no m’espanta tant, i me l’he fet amic, potser acostumat a viure vora l’Ebre, o potser perquè bases més sòlides em sostenen.
En resum, el llibre presenta històries senzilles, petits intents de despertar emoció i tendresa en poques línies, o un somriure de complicitat.

La primera presentació en viu arribarà de la mà de Manuel Pérez Bonfill i d'Estrella Ramon.
.
LLoc: Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
Data: 31 de març
Hora: 19.30 h.

diumenge, 27 de març del 2011

I un cop de vent els despentina a la Llibreria Serret


I un cop de vent els despentina a la Llibreria Serret.

Hi tornaré el dia 9 d'abril per a signar més llibres.

dissabte, 26 de març del 2011

Fotos a canvi de contes




Tal com ja vaig fer amb Una sortida digna, proposo als lectors/es que m'enviïn una foto amb el llibre, a canvi d'un conte inèdit.

Com a mostra, una foto de les germanes Tere i Neus Pallarès d'Arnes, les primeres en comprar el llibre a cal Serret de Vall-de-roures, i una foto que m'envia l'Àngel Lluís Carrillo, cornudellenc que viu a Tarragona, i que acaba de publicar llibre també, Tarrako.

divendres, 25 de març del 2011

A l'aparador de La Gralla




I un cop de vent els despentina també arriba a la llibreria La Gralla de Granollers, com podeu veure en aquestes fotos.

Convido totes les llibreries a enviar-me fotos del llibre que penjaré al blog, i als lectors i lectores que m'enviïn fotos amb el llibre, a canvi de un conte inèdit.

dijous, 24 de març del 2011

Ja comença a arribar als aparadors


I un cop de vent els despentina fa està a l'aparador de La 2 de Viladrich a Tortosa, a més, en bona companyia de Joan Todó, Francesca Aliern i Manel Ollé.
Si en feu la comanda a la web de Viladrich, el podeu aconseguir dedicat de forma personalitzada.
Si m'envieu fotos del llibre als aparadors, les penjaré al blog, i, tal com ja vaig fer amb Una sortida digna, si m'envieu fotos amb el llibre a les mans, us enviaré un conte inèdit de regal.

dimecres, 23 de març del 2011

La cita


Cavil·lo que, amb el pas dels anys de la meva existència, el temps és una dimensió que assoleix la seva plenitud en el sentiment.

Manuel Pérez Bonfill
Abusos del ritual
.
He volgut iniciar I un cop de vent els despentina amb aquesta cita de Manuel Pérez Bonfill per diversos motius. En homenatge al vell professor i la seva generació, exiliats dins i fora del seu país; perquè també és un gran amant dels contes; perquè al llibre intento transmetre petites guspires de sentiments a cada relat; perquè és una veritat com un temple; perquè em ve de gust.
Manuel Pérez Bonfill serà a més qui presentarà el llibre el dia 31 de març, a les 19.30 h., a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

dimarts, 22 de març del 2011

Al diari Avui i El Punt de diumenge apareix la notícia de la publicació del meu nou llibre, que transcric:
L'escriptor Jesús Maria Tibau acaba de publicar el seu cinquè recull de relats I un cop de vent els despentina (Cossetània, 2011). El títol del llibre l'han escollit per votació popular els seguidors del seu bloc Tens un racó dalt del món i, a més, els alumnes de sisè de primària de l'escola Daniel Mangrané de Jesús han fet un curtmetratge d'un dels contes que apareixen en el llibre: Magnetisme. Aquest autor ebrenc, nascut a Cornudella de Montsant, però que viu a Tortosa des de fa anys, continua en aquest últim llibre l'estreta relació amb un gènere que reclama una gran capacitat de síntesi. I un cop de vent els despentina, presenta una sèrie d'històries senzilles, capaces de despertar emoció, tendresa o un somriure de complicitat. El paral·lelisme amb el vent s'entén per la seua capacitat, com la vida mateixa, de colpejar i abatre en algunes ocasions, mentre que en unes altres només és capaç de despentinar. Altres títols de l'autor són Tens un racó dalt del món (2001) o Una sortida digna (2009).

dilluns, 21 de març del 2011

El frec d'unes mans

Quan el sentit tacte pren una importància decisiva, pot passar que s'estableixi una mena de magnetisme i que el simple frec d'unes mans et desperti emocions difícils d'explicar. Com quan vaig conèixer la Laura el seu primer dia a la nostra classe, aquell moment inoblidable que Tibau explica en forma de conte, i l'alumnat de 6è de Primària de l'Escola Daniel Mangrané en forma de curtmetratge.

dijous, 17 de març del 2011

Caixes d'il·lusió a la porta de casa


Dimarts passat, en tornar de la meva visita a l'Institut Marta Mata de Salou, em trobo unes caixes de Cossetània Edicions a l'escala de casa.

Potser s'arreceraven de la pluja? Potser del vent?

dimarts, 15 de març del 2011

Ploure


"Quan plou amable la roba estesa no s’enfada, perquè les gotes fan pessigolles als llençols i un mocador de butxaca protesta perquè la pluja el discrimina: només l’han tocat tres gotes! Algú, amb no gaire bona vista, ha d’obrir la finestra i treure la mà per assegurar-se que plou. Els paraigües caminen tranquils, sense por que un cop de vent els giri de l’inrevés."
.
Fragment del conte "Ploure", inclòs a I un cop de vent els despentina.
Mònica Ràfols ha creat la il·lustració expressament per a aquest fragment de conte, cosa que li agraeixo infinitament. Properament, més dibuixos i fotos il·lustraran més fragments.

dilluns, 7 de març del 2011

Magnetisme, el curtmetratge fet per alumnat de 6è de primària

Finalment, després de parlar-ne diverses vegades durant el procés de creació, us presento ple d'il·lusió el curtmetratge Magnetisme, realitzat per l'alumnat de 6è de Primària de l'Escola Daniel Mangrané de Jesús, basat en un conte homònim inclòs al llibre I un cop de vent els despentina. Més informació d'aquest interessant projecte a la seva web.

divendres, 4 de març del 2011

Les dones que fan espelmes


Som les dones que fan espelmes, pregunteu per nosaltres si passeu per Arnes. Adorem a Jesús Moncada, i Tibau ens va regalar un conte amb gust de mel.

dimecres, 2 de març del 2011

jugant a pilota a la plaça Sant Felip Neri


Trobar-me xiquets i xiquetes jugant a pilota a la plaça Sant Felip Neri, davant d'una façana amb ferides de metralla que no acaben de curar, em trasbalsa; és un contrast massa fort. I a Tibau li serví d'inspiració per a un conte.